Καλώς ήλθατε!

Σας καλωσορίζω στην κουζίνα μου!
Εδώ θα βρίσκετε τις αγαπημένες μου συνταγές, δοκιμασμένες από πολλούς με θετικές κριτικές. Άλλες τις έφτιαξα από βιβλίο συνταγών, άλλες τις "έκλεψα" ή μου τις έδωσαν φίλοι κι άλλες τις εμπνεύστηκα χρησιμοποιώντας ό,τι διέθετα εκείνη τη στιγμή...
Ελπίζω δοκιμάζοντάς τες, να τις βρείτε κι εσείς το ίδιο νόστιμες!

Σχόλια και δικές σας συνταγές, ευπρόσδεκτα!

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τα παπουτσάκια του χορτοφάγου

Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 ώριμες τομάτες ή μία συσκευασία τοματάκι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊδανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Φέτα

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κοτσάνι, όπως θα κάναμε για τα κλασσικά παπουτσάκια. Τις βάζουμε σε νερό και αλάτι για λίγη ώρα να ξεπικρίσουν και μετά τις στίβουμε. Αδειάζουμε και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους, αφήνοντας περίπου μισό εκατοστό από τη φλούδα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με ελάχιστο νερό. Μόλις μαραθεί, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε, μαζί με τη σάρκα από τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τις τομάτες και το μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι. Εάν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη.
Με το μίγμα αυτό, γεμίζουμε τα παπουτσάκια και τοποθετούμε σε ταψάκι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε στα παπουτσάκια τη φέτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε στο φούρνο να ροδίσει το τυρί και σερβίρουμε.

Σπιτικό γιαούρτι

Υλικά
1 λίτρο γάλα
1,5-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα σε ελαφρώς βρεγμένη κατσαρόλα.Το αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε το μικρό δάχτυλό μας μέσα για 10 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το γάλα στο σκεύος που θέλουμε (κατά προτίμηση γυάλινο), ρίχνουμε 1,5-2 κουταλιές γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Σκεπάζουμε το σκεύος και το τυλίγουμε σε μια κουβέρτα να διατηρηθεί η ζέστη. Το αφήνουμε τουλάχιστον 4 ώρες (εγώ το αφήνω όλη τη νύχτα), χωρίς να το μετακινήσουμε, για να πήξει. Διατηρείται στο ψυγείο.